کاربرد بارکدخوان در فروشگاه ها چیست؟
بارکدها در واقع کدهای حاوی دیتا هستند که اطلاعات مهمی را در رابطه با یک محصول خاص در خود ذخیره کرده اند. در واقع بارکدها حاوی اعداد و حروف رمزگذاری شده ای هستند که به صورت میله هایی با ارتفاع های مختلف در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. از آنجا که این کدها در مدیریت دقیق انبارها و موجودی فروشگاه ها بسیار اهمیت دارند، در این مطلب بر آن شدیم تا انواع مختلف بارکدخوان ها را با یکدیگر مقایسه کنیم تا بهترین را برای کسب و کار خود انتخاب نمایید.
برای مثال بارکدی که روی تگ یک تی شرت قرار دارد فاقد هرگونه اطلاعات در مورد برند، رنگ یا قیمت تی شرت است و در عوض صرفا چند خط عمودی سیاه و سفید به همراه یک کد ۱۲ رقمی دیجیتالی برای آن تی شرت را شامل می شود که بعد از اسکن شدن توسط کامپیوتر ردیابی می شود. کامپیوتر در ادامه دیتای مربوط به این بارکد را شناسایی می کند و صندوقدار براساس آن اطلاعت فاکتور فروش را صادر خواهد کرد.
بارکد روی محصولات چه انواعی دارد؟
در حال حاضر دو نوع مختلف از بارکد وجود دارد: 1D و 2D. نوع بارکدی که نیاز خواهید داشت به مقدار اطلاعاتی بستگی دارد که میخواهید در داخل بارکد ذخیره کنید.
بارکدهای 1D
این کدها درست مانند انواع UPC کدهای خطی مشکی رنگی هستند که با فاصله های سفید از هم جدا شده اند و نزدیک به ۱۲ کاراکتر دارند.
ایراد وارده به کدهای 1D این است که هرچه اطلاعات بیشتری در آنها گنجانده شود بارکد طولانی تر خواهد شد. با این حال ۹۰ درصد اپلیکیشن ها از این نوع کد استفاده می کنند.
بارکدهای 2D
این کدها درست مانند کدهای کیو آر هستند و برای ذخیره سازی اطلاعات از مربع، شش ضلعی و دیگر اشکال استفاده می کنند. این کدها در دو بعد مختلف خوانده می شوند چراکه دیتای مربوط به کالاها به صورت عمودی و افقی در آنها ذخیره شده و قابل خوانش است.
این کدها میتوانند به مراتب از انواع اول کوچک تر باشند اما قادرند تا صد کاراکتر را در خود جای دهند و بنابراین اطلاعات بیشتری در آنها قابلیت ذخیره سازی دارد. همچنین برخلاف بارکدهای 1D که صرفا قابلیت ذخیره سازی شماره و حروف را دارند این کدها میتوانند دیگر اشکال اطلاعات شامل عکس، آدرس وبسایت، صدا و دیتای باینری را در خود ذخیره نمایند و این مزیتی بزرگ برایشان محسوب می شود.
کدهای 1D یا تک بعدی با استفاده از اسکنرهای لیزری معمولی یا اسکنرهای تصویری موجود در دوربین ها قابلیت خوانده شدن دارند اما انواع 2D صرفا با استفاده از سیستم های عکسبرداری خاصی که البته گرانتر هم هستند قابلیت خوانده شدن دارند.
یک بارکد برای خواندن این کدها نیازمند نوع خاصی از اسکنر به نام بارکد اسکنر است. خروجی اسکن شده در ادامه با استفاده از این دستگاه ها به کامپیوتر منتقل می شود. در حال حاضر انواع مختلفی از بارکد اسکنرها در بازار موجود است و توصیه می شود برای انتخاب بهترین نوع بارکد برای کسب و کار خود حتما این مطلب را تا انتها بخوانید.
انواع مدل های بارکد خوان های فروشگاهی کدام است؟
بارکدخوان یا اسکنرها در واقع بخشی از سیستم حسابداری فروشگاهی به حساب می آیند که در تسهیل و سرعت بخشیدن به فرآیند ثبت سفارش مشتریان نقش بسزایی دارند. در مقاله سیستم حسابداری فروشگاهی به تعریف و ارائه نمونه های این سیستم پرداخته ایم. سیستم های حسابداری فروشگاهی از جمله تجهیزات فروشگاهی به حساب می آیند که در سال های احیر و با حرکت تمامی صنایع به سمت سیستمی و مکانیزه کردن فرآیندها، جزو لاینفک از لوازم فروشگاهی به حساب می آیند. این تجهیزات در کنار سایر لوازمی همچون قفسه های فروشگاهی، چک اوت کانترها، استندهای فروشگاهی، ترولی و سایر تجهیزات می توانند در ایجاد تجربه رضایت بخش از خرید برای مشتریان اثرگذار باشند.
چهار نوع اصلی از بارکدخوان در بازار موجود است که براساس تکنولوژی مورد استفاده در آنها طبقه بندی می شوند.
اسکنرهای قلمی
این اسکنرهای به خاطر شکل خاص شان به نام اسکنرهای ترکه ای هم شناخته می شوند و شامل یک لامپ LED و یک فوتو دیود در قسمت بالایی شان هستند. زمانی که این اسکنر روی یک بارکد ککشیده می شود لامپ ال ای دی میله های سیاه و سفید بارکد را روشن می کند. نور بازتابی از تصویر بارکد توسط یک فوتو دیود خوانده می شود و در ادامه به اطلاعات دیجیتالی تبدیل می گردد.
مشکل این اسکنرها این است که باید با دقت اسکنر را روی بارکد حرکت دهید و حرکت شما باید سرعت مشخصی داشته باشد. همچنین اسکنر باید با بارکد برخورد نماید و در غیر اینصورت بارکد خوانده نمی شود. هرگونه خطای انسانی در زمان استفاده از این اسکنرها باعث خوانش نادرست اطلاعات می شود با این حال اسکنرهای قلمی ارزان ترین نوع اسکنرهای موجود در بازار هستند.
بارکدخوان های لیزری
این اسکنرها بی تردید در زمره محبوب ترین بارکدخوان ها هستند و به طور گسترده در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند. این محصولات همچنین عملکردی شبیه به اسکنرهای قلمی دارند اما در مقایسه با انواع قبلی عملکرد دقیق تری از خود نشان میدهند.
در این نوع از بارکدخوان ها، نوعی پرتو لیزری روی آینه ای که درون بدنه دستگاه تعبیه شده تابانده می شود. این آینه در ادامه طوری حرکت می کند که پرتو لیزری در خط مستقیم از روی بارکد حرکت کند. در ادامه یک فوتو دیود نور بازتابی را دریافت کرده و آن را به اطلاعات دیجیتالی تبدیل می کند. این نوع اسکنرها هم میتوانند دستی باشند و هم اینکه روی پایه سوار شوند. مدل های دوربرد از این اسکنرها هم میتوانند از فاصله نیم متری تا دو نیم متری هم اطلاعات را بخوانند.
بارکدخوان های CCD
این اسکنرها که قیمت بالایی هم دارند عملکرد بسیار دقیقی را از خود نشان می دهند و معمولا از آنها با نام LED یاد می شود.
اسکنرهای CCD حاوی صها لامپ LED کوچک هستند که به صورت ردیفی کنار هم قرار داده شده اند. این نور مستقیما به سمت بارکد تابانده می شود و همزمان ولتاژ نور محیطی اندازه گیری خواهد شد. در ادامه اطلاعات دریافتی به کامپیوتر انتقال داده می شود تا به دیتای قابل خواندن بدل شود.
این سیستم خصوصا در دستگاه های پوز مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال CCDها معایبی هم دارند و برای مثال لازم است که آنها را در فاصله یک تا سه اینچی از بارکد نگه دارید و این دستگاه ها قابلیت خواندن بارکدهایی که طولانی تر از صفحه اسکن آنها هستند را ندارند.
بارکدخوان های تصویری
این گروه بیشتر شبیه به دوربین های فیلم برداری عمل می کنند تا یک اسکنر. این دستگاه ها شامل یک دوربین فیلمبرداری می شوند و به جای آنکه با استفاده از لیزر اشعه را روی بارکد بتابانند، از بارکد عکس می گیرند و در ادامه آن تصویر با استفاده از تکنیک های رمزگشایی پیشرفته تحلیل می شود.
مزیت اصلی این نوع از اسکنرها آن است که میتوانند بارکد را بخوانند و فرقی ندارد که چطور اسکنر را مقابل بارکد بگیرید. به همین خاطر هم سرعت عمل این نوع از بارکدخوان ها نسبت به انواع دیگر به مراتب بالاتر است.
همانطور که در ابتدا اشاره شد بارکدهای 2D یا دوبعدی شامل اشکال مختلفی می شوند به همین خاطر اسکنرهای معمولی قابلیت خواندن این بارکدها را ندارند و این کار صرفا از عهده بارکدخوان های تصویری بر می آید.
بسته به نوع بارکدی که میخواهید اسکن کنید دو نوع بارکدخوان سیمی و بیسیم در بازار موجود است که انواع بیسیم بیشتر برای استفاده در محیط کارخانه و انبار مناسبند. در این محیط ها متصل بودن سیم به دستگاه میتواند حرکت آن را محدود کند و از طرفی امکان وارد آمدن آسیب فیزیکی به سیم در این محیط ها بالاست.