قفسه بندی ها را می توانیم از منظر کسب و کاری که در آن از قفسه استفاده می شود نیز دسته بندی کنیم. انواع قفسه بندی قابل استفاده در فروشگاه های خرده فروشی را در مقاله روش های مختلف قفسه بندی فروشگاهی می توانید مطالعه کنید.
از آنجا که سوپر مارکت ها و مال های غول آسا هم اکنون بخش زیادی از محصولات مورد نیاز مصرفی روزانه ی مردم را تامین می کنند، دسته ای به نام قفسه بندی سوپرمارکتی نیز وجود دارد که انواع خاصی از قفسه ها را شامل می شود.
در یک لاستیک فروشی از قفسه های خاص با قدرت و مقاومت متفاوتی از قفسه بندی های مورد استفاده در فروشگاه های سوپر مارکتی استفاده می شود. قفسه بندی هر فروشگاه لازم است که با نوع و جنس محصولاتی که در ان فروشگاه به فروش می رسد تناسب داشته باشند.
گسترش سوپرمارکت ها در سال های اخیر بسیار چشم گیر بوده است و در نتیجه بازار قفسه بندی سوپر مارکتی نیز این نوع قفسه بندی ها را در دسته خود قرار می دهد. در ادامه بنا داریم به تعریف و توضیح قفسه بندی، و به صورت خاص، قفسه بندی سوپر مارکتی پرداخته و پس از تعریف و لزوم آن، انواع مختلف قفسه بندی ها که در سوپرمارکت های بزرگ و کوچک مورد استفاده قرار می گیرند را معرفی نماییم.
همانطور که می دانیم سوپر مارکت مکانی است برای فروش خوار و بار روزانه مصرف کنندگان. در این فروشگاه ها تعداد محصولات بسیار زیاد و از طیفی وسیع در یک مکان در اختیار خریداران قرار می گیرد. به دلیل نیاز روزانه و معمولا مراجعه زود به زود مصرف کنندگان به سوپرمارکت ها، این فروشگاه ها معمولا بسیار شلوغ بوده و ازدحام جمعیت در آن بسیار بالاست. یکی از مسائلی که باید در قفسه بندی سوپرمارکتی مورد توجه قرار بگیرد این است که در ازدحام و شلوغی بالا نیز بتواند هم ترافیک را کنترل کند و هم خرید خوب و راحتی را برای مشتریان ایجاد کند. جدای از این مطلب که نحوه چیدمان قفسه ها باید متناسب با خود قفسه و اندازه انها باشد جنس و کیفیت قفسه ها نیز تاثیر زیادی بر شکل گیری فرهنگ خرید مشتریان خواهد داشت.
یکی از ویژگی های مهمی که در بحث قفسه بندی فروشگاه های سوپر مارکتی وجود دارد این است که معمولا زود به زود چیدمان قفسه ها به دلایل مختلف و متنوع تغییرات اساسی پیدا می کند. بنابراین باید قفسه های سوپرمارکتی طوری طراحی شوند که عملیات نصب و بعد از آن دمونتاژ براحتی تمام انجام شود و نیازی به ابزارهای سنگین نداشته باشد. در نصب و جداسازی،قفسه های سوپرمارکتی طوری طراحی می شوند که برای نصب آنها از جوشکاری یا پیچ مهره استفاده نمی شود. در طراحی این قفسه های فروشگاهی از تکنیک هایی خاص استفاده می شود تا برای نصب و دمونتاژ قفسه نیازی به اتصالات سنگین و حتی پیچ و مهره نباشد. برای آشنایی بیشتر با انواع قفسه های فروشگاهی مقاله مرتبط آن را مشاهده نمایید.
معرفی قسمت های مختلف قفسه بندی فروشگاهی
- پانل: قفسه ها از مونتاژ بخش های مختلفی ساخته می شوند. یکی از مهم ترین این قسمت ها بحش تخت آن است که طبقات قفسه را تشکیل داده و اجناس و کالاهای مورد نظر بر روی آن قرار می گیرند. این صفحات تخت پانل نام دارند که روی ستون ها و لچکی ها سوار می شود.
- دستک یا براکت: یکی دیگر از قسمت های مهم هر قفسه بندی سوپرمارکتی قطعه به نام دستک است. دستک ها عموما فلزی بوده و طراحی آنها مثل شکل است. دستک از سمت یه ضلع قائم به ستون وصل می شود؛ و روی ضلع قائم دیگر آن که به صورت افقی است خواهد بود پانل جا می خورد.
- ستون ها: انواع ستون های یک طرفه و دوطرفه که به ترتیب برای قفسه های یک طرفه و دوطرفه مورد استفاده قرار می گیرند، وجود دارند.
- صفحه پشت یا بک پنل: یک ضلع پانل سمت مشتری قرار میگیرد و برای اینکه از سمت دیگر کالا ها سقوط نکنند از یک صفحه تخت به نام صفحه پشت استفاده می شود. صفحه پشت از طریق ستونها به قفسه وصل می شود.
در این ایام که سوپر مارکت ها رونق پیدا کرده اند، تکنولوژی، نوآوری، تنوع جنس و مدل در بازار قفسه های سوپرمارکتی بسیار زیاد شده است. وجود قفسه بندی های مناسب باعث ایجاد نظم و دسترسی بهتر مشتریان به محصولات شده و در رونق، افزایش فروش و رضایت مشتریان نقش مهمی دارد.
با توجه به نیازها و شکل فضای داخلی سوپرمارکت ها، قفسه بندی های متنوع در شکل های مختلفی ، با نام های فنی متنوع در بازار وجود دارند. برای آشنایی با انواع این قفسه ها خواندن مقاله را ادامه دهید.
انواع قفسه بندی سوپرمارکتی:
در ادامه انواع مختلف قفسه های سوپرمارکتی معرفی و توضیح داده می شوند.
-
قفسه بندی دیواری:
نوعی از قفسه بندی های رایج در سوپرمارکت ها قفسه بندی دیواری نام دارد. این قفسه بندی از قطعاتی که پیش تر گفته شد تشکل شده است؛ منتهی در این نوع ستون ها به دیوار متصل می شوند و در نتیجه قفسه بندی یکطرفه خواهد بود.
-
قفسه بندی خود ایستا یک طرفه:
این قفسه بندی ها برای زمانی که نمی خواهیم قفسه به دیوار نصب شود مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع قفسه بندی دارای پایه و تعادل مناسب بوده و صرفا روی زمین کنار دیوار قرار گرفته ولی به دیوار متصل نمی شود. هماننطور که از نام آن پیداست این قفسه بندی یکطرفه است.
-
قفسه بندی خود ایستا دوطرفه:
این نوع نیز مانند قفسه بندی خود ایستا یک طرفه نیاز به نصب به دیوار یا جایی دیگر نداشته و خود از طریق پایه و حفظ تعادل می تواند در میان یک فضای باز قرار بگیرد. فرق این قفسه با نوع یکطرفه آن در این است که در دوطرف ستون های قفسه دوطرفه پانل قرار میگیرد و در دوطرف آن بایستی مسیر تردد وجود داشته باشد. به منظور استفاده بهینه از فضاهایی که قفسه های دوطرفه چیدمان می شوند می توان از انواع شلف و سرلاین های فروشگاهی استفاده نمود.
-
استند ها:
استند ها نیز به عنوان نوعی قفسه بندی ابزاری برای نمایش و ارائه محصولات محدود تر و سبک ترهستند و می توان از آنها نیز در فضای فروشگاه های سوپرمارکت استفاده کرد.
چک اوت کانتر:
چک اوت کانتر یا صندوق های فروشگاهی از دیگر تجهیزاتی است که امروزه کاربرد زیادی در انواع فروشگاه به ویژه هایپرمارکت ها و سوپرمارکت ها دارند چرا که عموما مشتریان تمایل دارند با یک بار مراجعه به فروشگاه مایحتاج یک دوره مثلا یک هفته ای را خرید نمایند. از اینرو تعداد کالای بیشتری نسبت به خرید روزانه در سبد مشتریان قرار میگیرد که استفاده از چک اوت کانتر منجر به سهولت در حسابرسی خریدهای مشتریان خواهد بود.
شرکت اسپات از جمله شرکت های تولید و تأمین کننده تجهیزات فروشگاهی است که تمامی تجهیزات مورد نیاز برای تجهیز یک فروشگاه را در گروه محصولی خود ارائه داده است. این محصولات با برخورداری از امکاناتی همچون: امکان تغییر در ابعاد بصورت سفارشی، حمل و نصب رایگان و خدمات پس از فروش سراسری، این امکان را برای مشتریان ایجاد کرده اند که بتوانند با اسمینان کامل از کیفیت محصولات، تمامی تجهیزات مورد نیاز برای فروشگاه خود را از یک شرکت تهیه نمایند. این امر علاوه بر صرفه جویی در هزینه های تجهیز، صرفه جویی در زمان را نیز در پی خواهد داشت.