اسپات آکادمی

قفسه بندی انبار صنعتی

قفسه بندی انبار صنعتی

انبارها از چه لحاظ اهمیت دارند؟

انبار و انبارداری از مهم‌ترین بخش‌های یک سازمان و یا شرکت هستند، زیرا بخش بزرگی از دارایی‌های سازمان‌ها در موجودی‌های انبار آنها انباشته شده است. موجودی کالاهای انبار باید در محل‌های امن و به صورت منظم نگهداری شود و به نحوی باشد که دسترسی به آن در مواقع لزوم به آسانی امکان پذیر باشد. نوع و مقدار مواد و حداقل و حداکثر موجودی هر یک از اقلام و همچنین نقطه سفارش مواد به طور مستمر باید مورد توجه انباردار قرار گیرد. البته اداره انبارها سخت و هزینه‌بر است و هر شرکت یا سازمانی به دنبال کاهش هزینه‌های انبارداری است تا بتواند کارایی و سود شرکت را بالا ببرد.

قفسه بندی انبار چه مزایایی دارد؟

همانگونه که عنوان شد انبارها محل نگهداری حجم قابل توجهی کالا یا مواد اولیه هستند که از این نظر می توان آنها را به انواع: انبار مواد اولیه، انبار کالای نیمه ساخته، انبار کالا و محصول، انبار قطعات یدکی یا انبار فنی و دسته آخر انبار مواد غذایی یا سردخانه تقسیم نمود. در هریک از این انبارها از قفسه های مخصوص با توجه به نوع کالا و کاربری انبار استفاده می شود. در مقاله قفسه بندی انبار به ذکر انواع قفسه و موارد کاربردهای آن اشاره کردیم.

قفسه بندی انبار علاوه بر سامان دادن به کالاها، دسترسی به آنها را نیز بسیار آسان می سازد. تصور کنید حجم بسیار زیادی از کالا در اندازه و ابعاد مختلف در یک مکان بر روی هم تلنبار گردد. در این حالت نه تنها مدیریت کالاها برای ورود و خروج امکان پذیر نخواهد بود، بلکه احتمال فاسد شدن کالا و از بین رفتن تاریخ مصرف آنها نیز بالاست چرا که بدون استفاده از قفسه بندی، پیاده سازی سیستم های مدیریت و کنترل موجودی مانند FIFO و یا FEFO میسر نخواهد بود.

انواع قفسه مورد استفاده در انبار کدام است؟

قفسه های انبار با وجود مشابهت هایی که با سایر انواع قفسه دارند، از نظر مواد اولیه و همچنین ساختار دارای تفاوت های اساسی با مثلا قفسه های فروشگاهی هستند. محدوده تحمل وزنی قفسه های انبار بیشتر از قفسه های فروشگاهی بوده و از ورق های فلزی و فولادی ضخیم برای ساخت ستون ها وبازویی های قفسه های انبار استفاده می شود.

در یک دسته بنده کلی انواع قفسه انبار را می توان در سه گروه زیر تقسیم بندی نمود:

در یک دسته بندی جزئی تر، قفسه های انبار را با توجه به ساختار آنها می توان در انواع زیر جا داد:

  • قفسه بندی پانل راک
  • قفسه بندی پالت راک
  • قفسه بندی درایوین یا خود راهرو
  • قفسه بندی شاتل
  • قفسه بندی نیم طبقه
  • قفسه بندی کانتیلور (بازویی)
  • قفسه بندی پیچ و مهره ای

برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید مقاله انواع قفسه بندی انبار را مطالعه نمایید. در این مقاله هریک از انواع قفسه توضیح داده شده است.

قفسه بندی سنگین انبار

قفسه بندی انبار صنعتی

با توجه به مقدماتی که عنوان شد می توان چنین نتیجه گرفت که اکثریت انبارها جز گروه انبارهای مواد غذایی و سردخانه ها را می توان در گروه انبارهای صنعتی قرار داد.

اولین گام در جهت قفسه بندی یک انبار صنعتی شناسایی نیازمندی ها و مشخصات آن است. مساحت انبار، ارتفاع سقف، ارتفاعی که برای قفسه بندی در نظر گرفته شده، حجم و ابعاد کالاهای انبار و مواردی از این دست بایستی قبل از اقدام به تهیه قفسه تعیین و لیستی از آنها با اولویت بندی مورد نظر تهیه شود.

در خصوص هزینه طراحی انبار نیز موارد مختلفی بایستی در نظر گرفته شود که در مقاله هزینه طراحی انبار به آن پرداخته ایم و در صورت تمایل می توانید این مقاله را در سایت اسپات مطالعه نمایید.

هرچند که این امکان وجود دارد که در یک انبار از مدل های مختلف قفسه برای بخش های مختلف آن استفاده نمود اما با اینحال مهمترین و متداول ترین نوع قفسه بندی انبار صنعتی قفسه بندی راک است. قفسه بندی راک یا رک انبار با دارا بودن تحمل وزنی های گوناگون قابلیت استفاده در تمامی انواع انبار را دارد. بازوهای تقویتی جهت افزایش استقامت و تحمل وزنی در طرفین قفسه تعبیه می شود. این نوع از قفسه مدل هایی همچون: قفسه بندی شاتل، خودراهرو، نیم طبقه و … را شامل می شود.

در صورتی که کالاهای انبار دارای وزن زیادی نباشند می توان از قفسه بندی سبک برای آنها استفاده نمود. در غیر اینوصرت انواع قفسه های نیمه سنگین و سنگین برای جانمایی کالاها مناسب است.

قفسه بندی انبارهای صنعتی نیز همانند سایر انبارها با درنظر گرفتن استانداردها و الزامات ایمنی انبار انجام می شود که در صورت تمایل می توانید این موارد را در مقالات مربوطه مطالعه نمایید.

قفسه بندی خودسوله

علاوه بر مدل های متداول قفسه بندی که ذکر شد، نوعی از قفسه بندی نیز وجود دارد که خود قفسه ها سوله انبار را نیز تشکیل می دهند و چیدمان آنها کنار هم فضای انبار را می سازد و بدین ترتیب نیاز به سازه جداگانه برای فضای انبار نیست. این نوع از قفسه بندی نیز مزایا و معایب ویژه خود را دارد که در مقاله جداگانه به آن خواهیم پرداخت.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *