یخچال و فریزر فروشگاهی
چنانکه در مقاله معرفی انواع یخچال و فریزر فروشگاهی ذکر شد، این تجهیزات از جمله پکاربردترین و ضروری ترین تجهیزات یک فروشگاه محسوب می شوند که تقریبا راه اندازی و ادامه کار فروشگاه بدون استفاده از آنها غیرممکن خواهد بود. به ویزه در فروشگاه هایی مانند لبنیات فروشی و پروتئینی که ارائه دهنده کالاهای حساس به دما بوده و محصولات آنان بدون استفاده از یخچال و فریزر . در دمای محیط به سرعت فاسد خواهد شد. از آنجا که قیمت این گروه از محصولات در مقایسه با سایر لوازم فروشگاهی بالاتر است، در هنگام خرید لوازم و تجهیزات فروشگاهی بایستی بیشتر در این مورد توجه و دقت شود.
امروزه صنعت تولید و نگهداری مواد غذایی به حدی پیشرفت کرده است که در برخی موارد می توان تا ماهها محصولات غذایی را بدون ایجاد مشکلی در آن ها نگهداری کرد. یخچال یا فریزر یک وسیله سرد کننده است که فضای مشخصی را سرد می کند و گرمای این محفظه را به تدریج خارج می کند. کاربرد یخچال نگهداری مواد فاسد شدنی و دارو هاست. یخچال های امروزی از الکتریسیته برای انتقال حرارت استفاده می کنند. اولین یخچال مصنوعی در قرن هجدهم اختراع شده است و از آن زمان تغییرات شگرفی در یخچال ها بوجود آمده است.
در ساخت یخچال ها و فریزر ها از یک بدنه فلزی که با فوم پر شده است و شبکه لوله های مسی و کمپرسور که با موتور کار می کند استفاده می شود.
فریزر فروشگاهی
در کنار استفاده گسترده از انواع یخچال در فروشگاه ها، محصولاتی از قبیل انواع گوشت، مرغ و ماهی و همچنین برخی محصولات فرآوری شده نیاز به نگهداری در دمای پایینتر دارند. برای این منظور از انواع فریزرهای فروشگاهی استفاده می شود. انواع فریزر در مدل های خانگی، فروشگاهی و صنعتی موجود است که مدل های صنعتی اغلب در قالب سردخانه و محفظه سرد طراحی می شوند. جالب است بدانیم که این نوع فریزر ها از تکنیک خاصی برای سرد کردن محفظه فریزر استفاده می کنند و دمای داخل فریزر کاملا قابل کنترل در محدوده ی قدرت سرمایشی موتور فریزر است. فریزر ها غذا را اصطلاحا فریز یا یخ زده می کنند. یعنی دمای مواد غذایی تا حدی پایین می آید که به نقطه انجماد و پایین تر از آن برسد. تحقیقات علمی و تجربی نشان داده اند که برخی مواد غذایی را می توان در این حالت به مدت نسبتا طولانی ذخیره کرد. این فریزر ها دما های منفی زیر صفر درجه را با توجه به قدرت سیستم خنک کننده پایین می آورند. طبعا فریزرهای خانگی حجم و قدرت کمتری از فریزر های فروشگاهی دارند. اما جالب است بدانیم که سیستم سردکنندگی هر دوی آنها یکسان و از طریق گاز مبرد و کمپرسور انجام می شود.
مکانیزم عملکرد فریزر
فرآیند جذب گرما و ایجاد سرما در یخچال و فریزرها توسط گاز مبرد انجام می شود. گاز مبرد نوعی سیال است که داخل کمپرسور فشرده می شود. بعد از این مرحله گاز از طریق فشار کمپرسور و موتور دستگاه به سمت فضای بیرون هدایت می شود. در اینجا بر اثر قرار گرفتن در معرض دما و هوای محیط گرمای خود را از دست داده و به درجه حرارت محیط می رسد. پس از این گاز با قدرت موتور وارد اواپراتور می شود و در آنجا با کاهش فشار مبرد تبخیر شده و حرارت را از داخل فریزر جذب می کند. به این طریق داخل فریزر خنک می شود. یخچال و فریز فروشگاهی از گاز مبرد اتر بعنوان گاز مبرد استفاده می شده است. گازهایی مانند آمونیاک و دی اکسید کربن یا اتر قابل اشتعال و سمی هستند و برای استتفاده بسیار خطر ناک هستند؛ تا اینکه اولین گاز بی خطر برای این کار ساخته شد؛ بنام گاز فریون.
کمپرسورها یکی از مهمترین اجزای یخچال و فریز فروشگاهی یا به عبارتی قلب تپنده سیستم هستند. ابتدا با روشن شدن کمپرسور که به صورتهای مختلف روتاری و پیستونی و مارپیچی گاز مبرد وارد کمپرسور شده و حجماش کاهش مییابد.
بر اثر این اتفاق دمای آن بالا خواهد رفت؛ این امر به این دلیل است که سیال مبرد از قانون گازها تبعیت میکند. مبرد داغ وارد لوله های مسی شده در در معرض هوای بیرون قرار می گیرد و گرمای خود را بر اثر اختلاف دما گاز با محیط از دست میدهد و خنک میشود؛ پس از این، مبرد بر اثر قدرت موتور حرکت کرده و وارد اواپراتور میشود در اواپراتور فشار گاز ناگهان پایین میآید و با کاهش فشار سیال مبرد تبخیر شده و سرمای خود را به کویل ها میدهد؛ از طریق فن، باد به سمت کویل های مسی حاوی گاز مبرد پرتاب شده و دمای هوا پایین میآید.
امروزه فریزر های صنعتی در شکل ها و اندازه های مختلف و مدل های بسیار جالبی تولید و وارد بازار می شوند. در قدیم فریزر ها بیشتر به صورت صندوقی و خوابیده بودند که با توجه به ابعاد آن از یک یا چند درب برای باز و بست آن استفاده می شد.. این مدل از فریزر ها بسیار جاگیر و جابجایی آنها بسیار سخت است. از سوی دیگر به دلیل نوع درب و چیدمان محصول، دسترسی به کالاهای آن دشوار بوده و اصل FIFO در آن رعایت نمی شود. این در حالی است که در یخچال و فریزرهای ایستاده دسترسی به محصولات راحتتر بوده و کنترل تاریخ مصرف کالاها نیز ساده تر است.
یخچال فریزر هایی که اخیرا در بازار ها و مخصوصا در فروشگاههای بزرگ دیده می شوند، از همان تکنولوژی مبرد استفاده می کنند، اما این فریزرهای جدید بسیاری از مشکلات فریزرهای خوابیده قدیمی را ندارند. فریزر های جدید در قالب ها و مدل های مختلف در دسترس هستند و در هایپر مارکت ها بسیاری از آنها را می توان دید. این فریزر ها به صورت های مختلف ایستاده تولید شده اند. قفسه بندی و استفاده از طبقات در داخل این تجهیزات استفاده بهینه از فضای آنها را میسر نموده است. این محصولات از نوع یکطرفه که در آن فقط یک طرف در دارد و دوطرفه که داخل فریزر از دوطرف قابل دسترسی است وجود دارند.
فریزر های ایستاده سوپری: این فریزر ها از مدل هایی هستند که در شکل یک در دو در و سه در ساخته می شوند. داخل قفسه ها نیز لوله کشی مسی گاز مبرد انجام شده و بنابر این فریزر مناسبی برای محصولات منجمد مانند بستی به شمار می آیند. این محصولات در سایز ها و حجم های مختلف وجود دارند این این فریزر ها درب دار هستن و درب ها در دیواره فریزر نصب می شود. این فریزر ها سیستم درب پیشرفته و جالبی دارند.
فریزر های خوابیده جدید در دو نوع تک قلو و دو قلو در بازار وجود دارند. برخی از انها برای کنار دیوار مناسب بوده و برخی دیگر برای وسط فروشگاه است که عموق دارد و میتتوان محصولات را داخل آن چید.
در این مقاله با فریزرهای فروشگاهی و نحوه عملکرد آنها در ایجاد سرما آشنا شدیم. یخچال های فروشگاهی نیز دارای تنوع بوده و با توجه به نوع فروشگاه نوع و اندازه آن قابل تغییر است. در صورت تمایل می توانید مقاله معرفی یخچال های فروشگاهی را مطالعه نمایید.
تجهیزکنندگان فروشگاهی گاها خود تولید کننده این محصولات هستند. شرکت اسپات از زمره تجهیزکنندگانی است که رنج کاملی از محصولات و تجهیزات فروشگاهی را در هر دو گروه برودتی و نگهدارنده ارائه می دهد. تجهیزات برودتی اسپات تحت برند فریجیدا به بازار عرضه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این محصولات می توانید بخش مشخصات محصولات سایت را بازدید نمایید.
منبع: