لزوم استفاده از یخچال در فروشگاه ها
از جمله مشکلاتی که زندگی های امروز دچار آن است کمبود وقت و زمان است. در اکثر خانواده ها عموما و الدین و فرزندان بالغ مشغول کار و تحصیل هستند و فرصت کمتری برای رسیدگی به اموری مانند خریدهای روزانه در اختیار دارند. با تغییر در سبک زندگی افراد، رفتارهای خرید آنان نیز تغییر یافته و تمایل به خرید آنلاین و یا خرید از فروشگاه های بزرگ بیشتر شده است. فروشگاههای بزرگ و متمرکز این قابلیت را بوجود آورده اند که شما فقط با مراجعه به یک مغازه فیزیکی تمام مایحتاج خود را خریداری می کنید. به علاوه به دلیل تجربه متمایزی که از خرید در مشتریان ایجاد می کنند، مشتریان گاه به عنوان یک تفریح خانوادگی تمایل به حضور در مراکز خرید با تمامی اعضای خانواده دارند.
این فروشگاه ها که در قالب هایپر مارکت ها و فروشگاه های زنجیره ای مشغول فعالیت هستند تمام نیاز های سبد خرید خانوار ها را یکجا در اختیار آنها قرار می دهند و از این جهت قدم بسیار خوبی برای تمرکز فروشگاه ها و خرید بهتر انجام شده است. و نیز بدلیل وجود طیف کاملی از انواع کالا در تعداد بسیار بالا، این فروشگاه ها قادرند قیمت های بسیار مناسبی را برای فروش در نظر بگیرند که همین امر باعث افزایش فروش این فروشگاه ها می شود. استفاده از تجهیزات مختلف فروشگاهی علاوه بر نمایش مناسب کالا تاثر بسزایی در استفاده بهینه از فضای فروشگاه دارد که در مقاله خرید تجهیزات فروشگاهی به لزوم استفاده از این تجهیزات پرداخته شده است.
در فروشگاه های بزرگ و سوپرمارکت ها محصولات مختلف با شرایط مختلف به فروش می رسد. به عنوان مثال بخشی از خوراکی ها و خوار و بار روزانه افراد جزو خانواده لبنیات و پروتئینی ها و یا غذا های نیم پخته است.
در برخی دیگر از فروشگاه ها مواد و محصولاتی به مشتریان ارائه می شود که بایستی در دمای سرد یا فریز نگهداری شوند. در داروخانه ها بسیاری از دارو ها در دمای پایین نگهداری می شوند. دلیل این کار این است که در صورت نگهداری این محصولات در هوای آزاد به سرعت فاسد شده و دیگر قابل فروش نیستند. همچنان که روش های مختلف قفسه بندی فروشگاهی با توجه به نوع فروشگاه قابل انتخاب است، طراحی و اجرا تجهیزات فروشگاه نیز با توجه به نیاز آن و مشخصات محل متغیر است.
یکی دیگر از فروشگاه های که در آن ها از یخچال و فریزر استفاده می شود فروشگاههای لبنیات و گوشت و فروشگاه های پروتئینی هستند. در این فروشگاه ها از یخچال ها و فریزرهای ویژه برای نگهداری و فروش این نوع محصولات استفاده می شود. از اینرو یخچال و فریزرهای فروشگاهی از جمله پرکاربردترین و ضروری ترین تجهیزات فروشگاه های کالای تندمصرف به حساب می آیند. یخچال ها نقش مهمی در فروش کالاها و نگهداری آنها داشته و باید برای خرید آن حتما بررسی های لازم صورت پذیرد.
انواع یخچال و فریزر فروشگاهی
یخچال فریزرهای فروشگاهی بسته به کاربرد و طراحی فروشگاه در انواع مختلفی در بازار مصرف وجود دارند که فروشگاه ها باید با توجه به طراحی داخلی خاص خود و چینش مناسب محصولات به چینش یخچال ها بپردازند.
از انواع یخچال هایی که در فروشگاه ها می توان یافت: یخچال ایستاده، یخچال شیشه خم، یخچال پرده هوا، یخچال ویترینی ، فریزر ایستاده و فریزر خوابیده هستند.
طراحی و ساخت یخچال های فروشگاهی نیز با توجه به نوع و محل کاربری متفاوت است. در برخی یخچال ها کمپرسور در قسمت پایین کابین دستگاه قرار می گیرد و در برخی دیگر کمپرسور بالای یخچال نصب می شود که باعث خنک شدن سریعتر یخچال شده و در ضمن عمر محصول نیز افزایش می یابد. یخچال هایی که کمپرسور را در بالای یخچال نصب می کنند قویتر هستند و دیر تر خراب می شوند اما از نظر هزینه نیز عموما قیمت بالاتری دارند.
عامل اندازه در انتخاب یخچال بسیار مهم است. یخچال ها در سایز ها و اندازه های مختلف و در ظرفیت های متفاوتی تولید می شوند. یکی از مواردی که باید در خرید یخچال و فریزر فروشگاهی مد نظر قرار داد ظرفیت و ابعاد یخچال است. در فروشگاه ها با توجه به محصولی که قرار است در فروشگاه نگهداری شود و اندازه فروشگاه و حجم یخچال و فریزر بایستی یخچال مورد نظر را انتخاب کرد.
یخچال ها فروشگاهی عموما نسبت به یخچال های خانگی از خاصیت میکروب زدایی بهتر و قوی تری برخوردارند و از این لحاظ از یخچال های خانگی عملکرد بهتری دارند. اما در کل سیستم خنک کنندگی در یخچال های خانگی و فریزر ها و یخچال های فروشگاهی یکسان است و توسط مایع مبرد و کمپرسور صورت می گیرد.
از جمله مواردی که در طراحی یا خرید یخچال باید توجه کرد این است که دسترسی مشتریان به کالاهای درون یخچال و فریزر آسان باشد تا منجر به ایجاد تجربه خرید لذت بخشی برای مشتریان شود که در نهایت افزایش فروش فروشگاه را درپی خواهد داشت.از اینرو انواع یخچال های فروشگاهی در مدل های یک طرفه و یا دوطرفه تولید و در بازار موجود است که مدل ها دوطرفه چیدمان جزیره ای داشته و در راهروهای میانی یک فروشگاه مستقر می شوند.
یخچال های مناسب به غیر از نگهداری محصولات دارای ویژگی هایی مانند طبقات قابل جابجایی و چرخ دار بودن و نصب لامپ ال ای دی در آن هاست. لامپ ال ای دی نیز از آنجا که نور مناسب برای کالاها تامین کرده و نمایش بهتری را ارائه می دهند و در عین حال گرمای کمی تولید می کنند، جایگزین مناسبی برای لامپ های مهتابی به مشار می آیند. این لامپ ها که داخل یخچال نصب می شوند ایجاد حرارت نکرده و مصرف برق کمی نیز دارند و می توانند در بالاتر رفتن فروش فروشگاه مفید واقع گردد.
باید توجه داشت که یخچال های فروشگاهی مصرف انرژی بالاتری نسبت به یخچال های خانگی دارند از اینرو دقت در انتخاب یخچال هایی با مصرف انرژی کمتر و مجهز به سیستم مدیریت مصرف انرژی علاوه بر کمک به کاهش هزینه های نگهداری فروشگاه، از دیدگاه اجتماعی نیز تأثیر مثبتی در حفظ سرمایه های ملی کشور و کاهش مصرف انرژی سراسری خواهد داشت.
انواع یخچال فروشگاهی
یخچال های فروشگاهی را در یک دسته بندی کلی می توان به دو گروه درب دار و بدون درب تقسیم نمود. از جمله پرکاربردترین انواع یخچال های درب دار، یخچال نوشیدنی است که در تمامی انواع فرمت های فروشگاهی کابربرد دارد و تحت عنوان یخچال تک درب نیز شناخته می شوند. از سوی دیگر ساختار موتور این یخچال ها در دو نوع کلی موتور سرخود و یا موتور مرکزی در بازار موجود است. در مدل های موتورمرکزی از تجهیزاتی تحت عنوان کاندنسینگ یونیت برای تأمین برودت کابین ها استفاده می شود.مدل های بدون درب که تحت عنوان یخچال پرده هوا فروشگاهی شناخته می شوند،به دلیل دسترسی راحت مشتریان و عدم نیاز به باز و بسته کردن درب، محبوبیت بیشتری در بین یخچال های فروشگاهی به ویژه برای هایپرمارکت و سوپرمارکت ها دارند. همچنین در برخی فروشگاه ها مانند فروشگاه های لبنیات و و پروتئین، یخچال های ویژه ای که صرفا در این فروشگاه ها کاربرد دارند استفاده می شود. در مقاله انواع یخچال های فروشگاهی، مدل های مختلف این تجهیز فروشگاهی معرفی شده است.
یخچال ها از قسمت های مختلفی تشکیل می شوند که عبارتند از
- کمپرسور
- اواپراتور
- کندانسور
- ترموستات
یخچال هایپرمارکتی
از آنجا که هایپرمارکت ها ارائه دهنده طیف بسیار گسترده و متنوعی از کالاها هستند، نیازمند تجهیزات گوناگونی به منظور نمایش این کالاها نیز هستند. یخچال های هایپرمارکتی ازجمله تجهیزات پرکاربرد این فروشگاه ها هستند که انواع مختلفی دارند. در مقاله یخچال های هایپرمارکتی انواع این تجهیز و کاربردهای آن معرفی شده است.
کمپرسور یخچال و فریزر:
یخچال با خنک کردن فضای داخلی محفظه باعث می شود به دماهای پایین برای نگهداری مواد غذایی فاسد شونده دسترسی داشته باشیم. گاز مبرد نوعی سیال است که با جذب حرارت تغییر شکل داده و در چرخه های تبریدی کاربرد زیادی دارد. این سیستم ها معمولا برای خنک کردن محیط بکار میروند. در یخچال و فریز فروشگاهی گاز مبرد در درون فضای کمپرسور قرار دارد. در چیلر اما سیال مبرد آب است. مواد دیگری نیز در چرخه و سیکل تبریدی بهکار میروند آمونیاک و دی اکسید کربن هستند. یخچال و فریز فروشگاهی از گاز مبرد اتر بعنوان گاز مبرد استفاده می شده است. گازهایی مانند آمونیاک و دی اکسید کربن یا اتر قابل اشتعال و سمی هستند و برای استتفاده بسیار خطر ناک هستند؛ تا اینکه اولین گاز بی خطر برای این کار ساخته شد؛ بنام گاز فریون R22.
انواع فریزرهای فروشگاهی
فریزرهای فروشگاهی نیز در مدل های متنوعی از جمله فریزر ایستاده، فریزر خوابیده، فریزر کانتر و … در فروشگاه ها موجود است که هریک کاربری ویژه خود را دارد. در یک مقاله ویژه به معرفی فریزرهای فروشگاهی و انواع آن پرداخته شده است. در ادامه به بررسی فنی و جداگانه انواع مدل های یخچال و فریزر های فروشگاهی می پردازیم.
منبع: www.iceberg.com